Verslag van de 5e editie ROTC YP 2010

Het team van de Koninklijke Marine, varend op de Hr.Ms.Urania ging met de felbegeerde YP-cup naar huis.
Op de tweede plaats is team Havenbedrijf Rotterdam geëindigd, varend op de Idemin. De derde plaats is voor team KPN, varend op de Abel Tasman.

Wat vooraf ging….

Dag 1:
Na het kick-off feest van gisteravond in de Wijnbar was het vanmorgen erg vroeg dag. Om 7.00 uur stond de groothandel op de stoep om de schepen te bevoorraden. Het was voor ieder team best een beetje puzzelen hoe de boodschappen aan boord moesten worden gebracht, maar uiteindelijk vond iedereen zijn eigen strategie. Na het schipperspalaver en de teamcaptainsmeeting gingen om 11.00 uur de trossen lossen voor de showstart.

Om kwart voor twaalf brak het zonnetje door en klonk vanaf de Hr. M.S. Urania het startschot voor de vijfde editie van de Race of the Classics for Young Professionals. We wisten al dat het heftig zou zijn op zee, daarom is besloten dat in ieder geval het organisatieschip een stukje de Noordzee op zou gaan om in te schatten of de volledige vloot naar buiten kon zeilen. Eenmaal op zee bleek het inderdaad te ruig en werd besloten weer terug te keren naar de Veerhaven in Rotterdam. Een aantal schepen heeft de moed verzameld en is toch nog even buiten gaats gegaan. 

Inmiddels zijn alle schepen weer in de Veerhaven. De teams hebben met elkaar gegeten en maken zich op voor een kleine borrel. Morgen staan we immers vroeg op  om de geplande dagbestemming (Den Helder) op tijd te kunnen bereiken.

Dag 2:
Na een tweede overnachting in de Veerhaven, werd er donderdagochtend vroeg uitgevaren. Om 7.00 gingen de trossen los en voer de gehele vloot richting de Noordzee waar tussen 9.30-10.30 gestart werd. Helaas lukte het de Luciana met team Vopak niet om te starten. Zij zijn uiteindelijk in de haven van Maassluis terecht gekomen.

Speciale aandacht gaat uit naar het kleinste schip van de vloot, de Jantje, met daarop team ASML.Ondanks een 7 beaufort en zeer hoge golven is het schip toch uitgevaren!
Rond 18.00 uur arriveerde het eerste deel van de vloot in de gemeentehaven van Den Helder. Na een fantastische zeildag op een wilde zee was een borrel meer dan verdiend. Rond 21.00 uur druppelden de deelnemers binnen in Kade 62. Daar werd ook de winnaar van het eerste rak bekend gemaakt: de Koninklijke Marine met Hr. Ms. Urania. Het werd een mooi feestje dankzij een DJ en percussionist.

Dag 3:
Op vrijdag kon iedereen lekker uitslapen. Omdat de wind uit een ongunstige richting komt kan er helaas niet naar IJmuiden gezeild worden. Daarom is besloten binnendoor, over het IJsselmeer, naar Lelystad te gaan. Drie grote schepen steken echter te diep voor het IJsselmeer, zij varen op de motor over de Noordzee naar IJmuiden, waar ook de Luciana af zal meren. De rest van de vloot doet IJmuiden niet meer aan, helaas is de vloot dus opgesplitst.

De twintig schepen die naar Lelystad zeilen, varen vandaag uit, richting Den Oever/Kornwederzand. Daar gaan de schepen voor anker, om zaterdagochtend rond 9.00 uur koers te zetten naar Lelystad. De schepen ontmoeten elkaar weer bij de showfinish in Amsterdam.

Dag 4:
Door tegenwind kon het laatste rak, vrijdag naar IJmuiden, niet worden gezeild. Daarom is besloten over het IJsselmeer naar Lelystad te varen. Drie schepen steken helaas te diep voor dit vaarwater en zijn daarom via de Noordzee op de motor naar IJmuiden gegaan. Helaas betekent dit dus dat de vloot bij hoge uitzondering is opgesplitst. Op het IJsselmeer is een kort wedstrijdrak gevaren met 11 schepen van de vloot. De winnaar van dit korte rak wordt vanavond tijdens het feest bekend gemaakt.

Morgen eindigt de vijfde editie van de Race of the Classics for Young Professionals. Rond 14.00 uur vindt er een spetterende showfinish plaats op het IJ in Amsterdam. Aansluitend vindt in Fifteen de prijsuitreiking plaats.

Dag 5:
Gisteren heeft in restaurant Fifteen de prijsuitreiking plaatsgevonden van de Race of the Classics for Young Professinals 2010. Het team van de Koninklijke Marine, varend op de Hr.Ms.Urania ging met de felbegeerde YP-cup naar huis.  Op de tweede plaats is team Havenbedrijf Rotterdam geëindigd, varend op de Idemin. De derde plaats is voor team KPN, varend op de Abel Tasman.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde editie van de Race!